miercuri, 8 august 2007

Dosarul Mineridei, in instanta


C O M U N I C A T


Referitor la transmiterea către instanţa de judecată, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a Dosarului nr. 74 / P / 1998, privind vinovaţii de uciderea şi rănirea unor manifestanţi în ziua de 13 iunie 1990 în Piaţa Universităţii - Bucureşti, precizăm următoarele :
1. La data de 14 octombrie 2005, procurorul Marian Manta, dispune soluţia de „Scoatere de sub Urmărire Penală” conform art. 25, raportat la art. 174 - 175 lit. b, din Codul Penal .
2. În urma acestei soluţii, Asociaţia „21 Decembrie 1989” a solicitat Parchetului General al României - Secţia Parchetelor Militare, redeschiderea acestui dosar .
3. La data de 10 aprilie 2006, Generalul magistrat Dan Voinea emite Ordinul de infirmare a „Scoaterii de sub Urmărire Penală” şi reluarea cercetărilor în acest dosar .
4. Datorită faptului că în acest dosar era implicat, pe lângă cadre militare şi Ion Iliescu, acesta din urmă atât personal cât şi prin apărători a tergiversat permanent finalizarea cercetărilor, „aşteptând parcă” soluţia salvatoare a Deciziei 610 / 2007 a Curţii Constituţionale a României .
5. Cu toate aceste oprelişti, Parchetului General al României - Secţia Parchetelor Militare a finalizat şi trimis către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, astăzi data de 08 august 2007, acest dosar .
6. Partea disjunsă din acest dosar, privindu-l pe învinuitul civil Ion Iliescu, a fost declinată Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului General al României .

În această situaţie, Asociaţia „21 Decembrie 1989” solicită şefului Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică .din cadrul Parchetului General al României, dl. M. Iacob, finalizarea cu celeritate a cercetării privindu-l pe învinuitul civil Ion Iliescu, împotriva căruia a fost dispusă începerea urmăririi penale prin rezoluţia data încă din data de 19 iunie 2006 .
Precizăm că, Asociaţia „21 Decembrie 1989” îl consideră pe ex - preşedintele României, Ion Iliescu, principalul vinovat - coordonând personal reprimarea manifestaţiei .

Asociatia „21 Decembrie 1989”- Teodor Maries;
Blocul National al Revolutionarilor-George Costin

FOTO:Lucian Alexandrescu

luni, 6 august 2007

Recurs impotriva deciziei Curtii Constitutionale




Comunicat de presa

Asociatia “21 Decembrie 1989” a declarat in termen legal recurs impotriva deciziei nr.610 a Curtii Constitutionale - dand expresie dreptului la un recurs efectiv prevazut de art.13 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului – care urmeaza a fi transmis spre competenta solutionare Sectiei Civile a Inaltei Curti de Casatiei si Justitie.

Prezentam urmatoarele fragmente din cele 8 pagini ale recursului:
“Declararea inclusiv de catre procurori a unui asemenea recurs, ca si pronuntarea unei decizii in favoarea victimelor regimului comunist, ar fi o premiera in perioada postbelica, o restabilire in actiunea publica a echilibrului just intre victime si calai.
Dand o deplina aplicare art.13 din Conventie, respingem teza potrivit careia deciziile Curtii Constitutionale nu ar mai avea cale de atac (...) chiar daca sunt definitive, cum legea Curtii nr.47/1992 se completeaza cu Codul de Procedura Civila, apreciem ca pot fi atacate cu recurs, aplicand dreptul comun, (...) de catre Parchetul/Procurorul general sau oricare alt procuror competent ca si de catre orice persoana interesata.
Din dispozitiile art. 299 Cod Proc. Civ. rezulta cu claritate: hotararile definitive se pot ataca cu recurs – modalitate legala de care uzam acum.
Cum membrii Curtii Constitutionale s-au pronuntat toti cu ocazia solutionarii exceptiei de neconstitutionalitate prin decizia nr.610 din 20 iunie 2007, un complet pentru judecarea recursului nu se mai poate alcatui [intrucat membrii Curtii ar fi incompatibili, se vor abtine sau vor fi recuzati – art.24, 27 si urm. Cod Proc. Civ.] iar intr-un stat de drept orice actiune in justitie trebuie judecata/solutionata - altfel judecatorii ar fi sanctionati pentru denegare de dreptate prohibita si sanctionata potrivit art.3 Cod Civil Roman dar si de art.4 din Legea nr.303/2004.
Asadar, dreptul la un recurs efectiv prevazut de art.13 din Conventie primeaza [oricarei dispozitii interne, conform art.21 din Constitutie] iar acest recurs trebuie judecat - si singura instanta de casatie nu poate fi decat Inalta Curte de Casatie si Justitie (prin sectia civila) careia nici o dispozitie legala nu-i interzice aceasta posibilitate, art.4 Cod Proc. Civ. prin enumerarea nelimitativa permitand o extindere a competentei cu de la sine putere, pentru un interes public - procedand la solutionarea recursului, intocmai ca in spetele celebre precum Procesul Tramvaielor din Bucuresti sau Madison-Marburry din SUA.
In ce priveste cercetarea penala efectuata de procurorii militari ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei, aceasta modalitate de cercetare nu contravine nici Constitutiei, nici Conventiei Europene, nici deciziei CEDO (...), fiind posibila si admisa atat de Curtea Europeana cat si de Comisia Europeana, pentru o perioada tranzitorie, adica pana cand prestigiul Justitiei romane se va reface in urma solutionarii dosarelor privind crimele din perioada infractionala decembrie 1989 – iunie 1990.
Implicandu-se nefast, extinzand abuziv aplicarea deciziei din 20 iunie 2007 si la dosarele privind mineridele si represiunea revolutiei, membrii Curtii Constitutionale, apartinand unui organism in primul rand politic, aflat in afara sistemului instantelor judecatoresti reglementat in titlul III al Constitutiei, comit o ingerinta politica grava in infaptuirea Justitiei”.
In finalul textului, se solicita admiterea recursului si modificarea deciziei recurate.
Recursul este semnat de Teodor Maries, presedintele Asociatiei “21 Decembrie 1989”.
4 august 2007
Asociatia “21 Decembrie 1989”, Biroul de presa

Foto:Romulus Cristea, Victor Roncea, Toni Bedros, Lucian Alexandrescu