luni, 6 august 2007

Recurs impotriva deciziei Curtii Constitutionale




Comunicat de presa

Asociatia “21 Decembrie 1989” a declarat in termen legal recurs impotriva deciziei nr.610 a Curtii Constitutionale - dand expresie dreptului la un recurs efectiv prevazut de art.13 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului – care urmeaza a fi transmis spre competenta solutionare Sectiei Civile a Inaltei Curti de Casatiei si Justitie.

Prezentam urmatoarele fragmente din cele 8 pagini ale recursului:
“Declararea inclusiv de catre procurori a unui asemenea recurs, ca si pronuntarea unei decizii in favoarea victimelor regimului comunist, ar fi o premiera in perioada postbelica, o restabilire in actiunea publica a echilibrului just intre victime si calai.
Dand o deplina aplicare art.13 din Conventie, respingem teza potrivit careia deciziile Curtii Constitutionale nu ar mai avea cale de atac (...) chiar daca sunt definitive, cum legea Curtii nr.47/1992 se completeaza cu Codul de Procedura Civila, apreciem ca pot fi atacate cu recurs, aplicand dreptul comun, (...) de catre Parchetul/Procurorul general sau oricare alt procuror competent ca si de catre orice persoana interesata.
Din dispozitiile art. 299 Cod Proc. Civ. rezulta cu claritate: hotararile definitive se pot ataca cu recurs – modalitate legala de care uzam acum.
Cum membrii Curtii Constitutionale s-au pronuntat toti cu ocazia solutionarii exceptiei de neconstitutionalitate prin decizia nr.610 din 20 iunie 2007, un complet pentru judecarea recursului nu se mai poate alcatui [intrucat membrii Curtii ar fi incompatibili, se vor abtine sau vor fi recuzati – art.24, 27 si urm. Cod Proc. Civ.] iar intr-un stat de drept orice actiune in justitie trebuie judecata/solutionata - altfel judecatorii ar fi sanctionati pentru denegare de dreptate prohibita si sanctionata potrivit art.3 Cod Civil Roman dar si de art.4 din Legea nr.303/2004.
Asadar, dreptul la un recurs efectiv prevazut de art.13 din Conventie primeaza [oricarei dispozitii interne, conform art.21 din Constitutie] iar acest recurs trebuie judecat - si singura instanta de casatie nu poate fi decat Inalta Curte de Casatie si Justitie (prin sectia civila) careia nici o dispozitie legala nu-i interzice aceasta posibilitate, art.4 Cod Proc. Civ. prin enumerarea nelimitativa permitand o extindere a competentei cu de la sine putere, pentru un interes public - procedand la solutionarea recursului, intocmai ca in spetele celebre precum Procesul Tramvaielor din Bucuresti sau Madison-Marburry din SUA.
In ce priveste cercetarea penala efectuata de procurorii militari ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei, aceasta modalitate de cercetare nu contravine nici Constitutiei, nici Conventiei Europene, nici deciziei CEDO (...), fiind posibila si admisa atat de Curtea Europeana cat si de Comisia Europeana, pentru o perioada tranzitorie, adica pana cand prestigiul Justitiei romane se va reface in urma solutionarii dosarelor privind crimele din perioada infractionala decembrie 1989 – iunie 1990.
Implicandu-se nefast, extinzand abuziv aplicarea deciziei din 20 iunie 2007 si la dosarele privind mineridele si represiunea revolutiei, membrii Curtii Constitutionale, apartinand unui organism in primul rand politic, aflat in afara sistemului instantelor judecatoresti reglementat in titlul III al Constitutiei, comit o ingerinta politica grava in infaptuirea Justitiei”.
In finalul textului, se solicita admiterea recursului si modificarea deciziei recurate.
Recursul este semnat de Teodor Maries, presedintele Asociatiei “21 Decembrie 1989”.
4 august 2007
Asociatia “21 Decembrie 1989”, Biroul de presa

Foto:Romulus Cristea, Victor Roncea, Toni Bedros, Lucian Alexandrescu

Niciun comentariu: