luni, 10 septembrie 2007

Urmarire penala pentru Ion Iliescu


Scrisoare deschisă

Dlui Marius Iacob, seful Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul General al României

Revenim cu solicitarea pe care v-am adresat-o în mod public la data de 8 august a.c., de a asigura finalizarea cu maximă celeritate a cercetării privindu-l pe învinuitul civil Ion Iliescu împotriva căruia a fost dispusă începerea urmăririi penale pentru crimele din 13 iunie 1990, prin rezoluţia din 19 iunie 2006.
Subliniem că, începând din luna februarie a.c., Procurorul General al României, d-na Laura Codruţa Kövesi, referindu-se la procesul de interes naţional al crimelor revoluţiei din decembrie 1989 şi al celor din iunie 1990, a afirmat public în mod repetat, sprijinul pentru “asigurarea tuturor condiţiilor necesare pentru ca procurorii care instrumentează aceste cauze să le poată finaliza şi soluţiona cu maximă celeritate”. În cursul lunii aprilie, Ministrul Justiţiei, dl Tudor Chiuariu, şi-a manifestat “sprijinul pentru aflarea adevărului şi rezolvarea cu celeritate a dosarelor privind evenimentele din decembrie 1989 şi a celor din iunie 1990”, afirmând că “reducerea duratei precedurii judiciare a celor două dosare reprezintând una dintre priorităţile mandatului” domniei sale.
Acum o lună, au fost trimişi în judecată inculpaţii militari pentru crimele din 13 iunie 1990, partea disjunsă din respectivul dosar privindu-l pe învinuitul civil Ion Iliescu, fiind declinată Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului General al României. Procurorul general a anunţat atunci că va lua măsuri ca şi partea disjunsă a dosarului, în care este anchetat Ion Iliescu “să fie soluţionată cât mai repede şi probele să fie administrate cu celeritate”.
Menţionăm că ofiţerii superiori trimişi în judecată au declarat în faţa procurorilor, sub jurământ, că nu au făcut altceva decât să execute ordinele învinuitului Ion Iliescu; conform rechizitoriului formulat de procurorii independenţi, acesta a luat decizia reprimării din iunie '90, a coordonat-o personal depăşindu-şi atribuţiile, a ordonat intervenţia militară cu muniţie de război şi TAB-uri pentru reprimarea manifestanţilor din Piaţa Universităţii - ceea ce a avut ca urmare moartea şi rănirea prin împuşcare a mai multor persoane.
In numele transparenţei totale care trebuie să existe în procesul crimelor revoluţiei anticomuniste începută în decembrie 1989, vă solicităm să ne comunicaţi următoarele: numele procurorului desemnat pentru soluţionarea respectivului dosar, data la care acesta a fost desemnat, actualul stadiu al cercetării penale, data trimiterii în instanţa judecătorească.
Vă solicităm să faceţi publice eventuale imixtiuni politice sau de altă natură în procesul Justiţiei, acţiuni de ameninţare sau tentative de corupere a reprezentanţilor Justiţiei, care ar fi extrem de grave într-un proces juridic de interes naţional.


septembrie 2007

Sorin Ilieşiu – Alianţa Civică
Teodor Mărieş – Asociaţia 21 Decembrie 1989
Pompiliu Alămorean – Fundaţia Naţională a Revoluţiei din Decembrie 1989 - Timişoara
Antonie Popescu – Liga Studenţilor din Universitatea Bucureşti 1990
George Costin – Blocul Naţional al Revoluţionarilor 1989

Niciun comentariu: